Sammanfattning på svenska

Introduktion av den europeiska korthårskatten

Den europeiska korthårskatten (eller Europé) är ett idealiskt husdjur på grund av dess anpassningsbara och okomplicerade natur. Den är tillgiven, nyfiken, lekfull och deltar i familjeaktiviteter. Rasen passar bra för stadsliv, såsom i lägenheter.
Hälsostatusen för europeiska katter är god, utan kända rasbundna ärftliga sjukdomar. De är också generellt långlivade, ofta uppnår de 15–20 år och förblir aktiva och friska även i hög ålder.

IC FI*Feronian Vadelma JW (EUR n 22) Foto: Tessa

Utseende

Den europeiska katten är välproportionerad och robust. Den är en medelstor till stor katt med en muskulös kropp, bred bröstkorg och starka tassar. Huvudet är stort och något rundat, men längre än det är brett. Öronen är medelstora med lätt rundade spetsar. Ögonen är rundade, öppna och något snedställda. Pälsen är kort, tät och spenstig.

Cirka 70 olika färgvariationer accepteras för den europeiska katten. Färggrupperna inkluderar enfärgat, mönstrat och tvåfärgat.

Endast naturliga färger som finns i den ursprungliga populationen är tillåtna. Färger som uppkommit genom genetiska mutationer, såsom pointed, lilac och choklad, vilka accepteras i många andra raser, är inte tillåtna. Även om långhåriga individer kan förekomma i den ursprungliga populationen och ibland bland registrerade europeiska katter, är långhårighet inte en accepterad egenskap.

Avel

Europeiska katter avlas enligt rasstandarden som fastställts av Fédération Internationale Féline FIFé). Den europeiska katten representerar den genomsnittliga katten i utseende, skild från extrema drag som finns i andra raser. Den bör inte visa några tecken på andra raser.

Avel av europeiska katter är främst fokuserad i de nordiska länderna, särskilt i Finland, Sverige och Danmark. Det finns väldigt lite avelsaktivitet i Centraleuropa. I Finland registreras cirka 80–120 kattungar årligen, vilket är jämförbart med genomsnittet för alla raser sammantaget.

Den europeiska korthårskattens historia

En ursprunglig europeisk kattras

Europeisk korthår (förkortat EUR) är en av de ursprungliga kattraserna från vår kontinent. Systematisk avel började i Sverige på 1940-talet med korthåriga huskatter som utvecklat styrka och hälsa genom naturligt urval. Den europeiska korthårens egen standard godkändes av FIFé (Fédération Internationale Féline) 1949, vilket gör den till en av de äldsta erkända kattraserna.

Separat rasstandard

Till en början delade europeiska, brittiska och chartreux-katter samma rasstandard, trots att de är distinkta raser. År 1982 gav FIFé varje ras sin egen standard, och från 1983 hade europeiska katter en standard som avvisade alla korsningar. Medan andra nordiska länder blandade brittiska och europeiska typer, vilket ledde till en komplicerad separationsprocess, hade Finland mestadels rena europeiska katter.

Noviser

I Finland kunde huskatter som uppfyllde den europeiska rasstandarden registreras som europeiska katter genom novisklassen på internationella kattutställningar, vilket ökade den genetiska mångfalden. Sedan 2016 registreras noviser som ospecificerade korthåriga katter (XSH) men kan fortfarande avlas med registrerade europeiska katter. Domare på kattutställningar avgör om avkomman uppfyller rasstandarden för att registreras som europeiska katter.

Finlands 
Européring rf

Finlands Européring rf (SER-FER) är en klubb för alla som är intresserade av den europeiska katten. SER-FER grundades i oktober 1987 och var Finlands första rasklubb med samarbetsavtal med Suomen Kissaliitto. Under dessa över 30 år har SER-FER etablerat sin position inom den finska stambokförda kattverksamheten. Vissa arbetsmetoder har rotat sig i vårt arbete, men vi välkomnar också nya vindar och idéer. SER-FER strävar efter att hålla kontakt med utländska kattklubbar som är specialiserade på europeiska katter och försöker kommentera frågor om denna ras i både inhemska och utländska publikationer.
Syften med SER-FER är att främja planerad avel av den europeiska katten för att förbättra dess allmänna kvalitet och dess uppskattning. Klubben ger hjälp och råd i alla frågor som rör denna ras, såsom ärftlighet av färgvarianter och val av partner för en katt. Våra medlemmar är uppfödare av europeiska korthårskatter, ägare och andra personer som är intresserade av denna ras (i Finland såväl som i Sverige, Danmark, Norge och många andra länder); att äga en europeisk korthår är inte ett krav för våra medlemmar.
 

Serry-magasin

SER-FER publicerar sitt eget klubbmagasin Serry fyra gånger om året. Den innehåller mycket användbar information om katter. Det har funnits artiklar till exempel om:

  • att ta hand om kattens päls, parning och vård av kattungar, färggenetik (ärftlighet av pälsfärger)
  • veterinärartiklar om katters sjukdomar, vaccinationer, hälsa i allmänhet
  • avel av europeiska katter
  • porträtt av europeiska katter, utställningskatter samt "husdjur", alla medlemmar kan få sin(a) katt(er) presenterade i tidningen och med bild, självklart
  • intervjuer med kattdomare
  • members may put ads on the magazine of their studs and litters born / for sale.
  • medlemmar kan sätta in annonser i magasin om sina avelshanar och kattungar som är födda / till salu.

Klubbaktiviteter

SER-FER styrelsesekreterare uppdaterar webbplatsen för uppfödarmedlemmarnas kattungar som söker sitt nya hem.

På SERRY-magasinets Kattungar till salu-sidor publicerar vi endast kattungar vars föräldrar är testade för FeLV och FIV och har ett veterinärintyg på negativa testresultat.

Klubben delar årligen ut speciella priser till sina medlemmars bäst presterande katter på kattutställningar. Till exempel får katter som vinner internationella titlar en rosett/medalj/pokal.

Ibland efter årsmötet har styrelsen ordnat sammankomster för våra medlemmar med teman kring europeiska katter, deras avel eller vård.

Vi distribuerar också annonser och informationsblad på utställningar.

Medlemskap

SER-FER medlemsavgift är 25,00 € / år (2024).

Klubben har ett medlemsansökningsformulär här (på finska).

Välkommen att ansluta dig till sällskapet av europeiska korthårsfans och våra aktiviteter!

Neugebautt Udine (EUR g) // Breeder: Carina Olenius // Owner: Rauni Laukanen
Foto: Terhi Tiittanen