Serry 2/2016

Kasvattaja/Uppfödare/Breeder: Omistaja/Ägare/Owner: Kuva/Bild/Photo:
Kasvattaja/Uppfödare/Breeder: Omistaja/Ägare/Owner: Kuva/Bild/Photo:

Puheenjohtajalta

Eurooppalaisia syntyi viime vuonna vähiten viiteen vuoteen. Tarkasteltaessa 2000-lukua kolmena perättäisenä viisivuotisjaksona viimeisin jakson luvut kertovat kuitenkin selvästi aiempaa aktiivisemmasta kasvatustyöstä. Viisivuotiskausien vertailussa vuosina 2011-2015 syntyi vuosittain lähes kaksinkertainen määrä eurooppalaispentuja vuosien 2001-2005 keskiarvoon verrattuna.

Pentuja saaneiden naaraiden määrä on kaksinkertaistunut. Siitoksessa käytettyjen urosten ja naaraiden keskimääräinen vuosittainen suhdeluku on laskenut vain vähäisesti. Keskimääräinen sukusiitosaste viidessä sukupolvessa on sen sijaan laskenut selkeästi 2000-luvun alun tasosta 3,3 % viime vuosien tasoon 1,3 %. Vuonna 2015 sukusiitosaste oli ennätyksellisen matala 0,82 %. Rotumme pentumäärät ovat siis kasvaneet terveeltä pohjalta.

Sukusiitosasteen tarkastelu on selvästi vahvasti hallinnassa. Sukusiitosasteen rinnalla toinen tärkeä kasvatuksen laatua kuvaava luku on sukukatokerroin. Kesähaasteeksi voisimmekin ottaa sukukatokertoimen paremman ymmärtämisen. Tiedätkö, montako eri kissaa sinun eurooppalaisesi sukupuussa esiintyy viidessä edeltävässä sukupolvessa?


Mikko

Feronian Lavendel (EUR a 22) Omistaja: Anna Honkanen Kasvattaja: Anna Honkanen Kuva: Anna Honkanen