Eurooppalaisen esittely

Eurooppalaisen kasvatus on keskittynyt Pohjoismaihin, lähinnä Suomeen ja Ruotsiin, jonkin verran myös Tanskaan. Keski-Euroopassa kasvatusta on hyvin vähän. Suomessa rekisteröidään vuosittain noin 60-100 pentua, mikä vastaa kaikkien eri rotujen keskiarvotasoa. Kaiken kaikkiaan Suomessa on rekisteröity vuoden 2016 loppuun mennessä reilut 3300 eurooppalaista. Rodun terveystilanne on pysynyt hyvänä eikä sillä ole toistaiseksi todettu mitään rotukohtaista perinnöllistä sairastavuutta. Eurooppalaiset ovat yleensä myös pitkäikäisiä eläen jopa 15-20 vuotta ja vanhoinakin virkeitä ja hyväkuntoisia.

Eurooppalaisen rotumääritelmä

Rotumääritelmän kantava ajatus on kissatyyppi, joka on kaikilta ulkonäköominaisuuksiltaan eri rotujen ääripäiden keskivertokissa eli peruskissa. Toinen tärkeä periaate on, ettei eurooppalaisessa saa näkyä viitteitä muihin rotuihin.

Ulkonäöltään eurooppalainen on sopusuhtainen ja vankkarakenteinen. Se on keskikoinen tai suuri kissa, rakenteeltaan lihaksikas, leveärintainen ja tanakkatassuinen. Pää on kookas ja pyörähkö, mutta kuitenkin leveyttään pidempi. Korvat ovat keskikoiset ja kärjistään hieman pyöristyneet. Silmät ovat pyöreät, avoimet ja hieman vinoasentoiset. Turkki on lyhyt, tiheä ja joustava.

Standardivihkoa voi kysyä yhdistyksen sihteeriltä.

Luonnolliset värit ja kuviot

Eurooppalaiselle on hyväksytty erilaisia värimuunnoksia noin 70. Vain luonnolliset alkuperäiskannassa esiintyvät värit ovat sallittuja, joten geneettisten mutaatioiden kautta jalostetut ja monissa muissa roduissa sallitut värit kuten naamiot, lila ja suklaa eivät ole sallittuja kuten ei myöskään pitkä turkki.

Väriryhmiä ovat yksiväriset, kuviolliset ja valkolaikulliset. Perusvärejä ovat valkoinen, musta, sininen, punainen, creme, kilpikonna ja sinikilpikonna. Yksivärisen kissan turkki on kauttaaltaan samanvärinen, paitsi kilpikonnavärisillä, joilla on mustaa/sinistä ja punaista/cremeä sekaisin. Kuviotyyppejä ovat klassinen tabby, täplikäs ja tiikeri. Näissä kissoissa perusvärin päällä näkyy kuvio turkin tummemmalla sävyllä. Kuviokissoja ovat esim. ruskeatabby, punatäplikäs ja sinitiikeri. Hopeamuunnokset ovat yksivärisiä tai kuviollisia kissoja, joiden turkin aluskarva on hopeanhohtoinen. Esimerkkejä hopeista ovat musta- tai sinisavu, hopeatabby, punahopeatäplikäs ja sinihopeatiikeri. Valkolaikkuisia ovat kissat, joissa johonkin perusväreistä yhdistyy valkoista vähintään kolmanneksen osuudelta turkista. Valkoisen määrän mukaan valkolaikkukissa on bicolour eli kaksivärinen, harlekiini tai van. Valkolaikkukissojen turkin värillisessä osassa ei saa olla kuviota.

Eurooppalainen lemmikkinä

Eurooppalainen on ihanteellinen lemmikki sopeutuvaisen ja mutkattoman luonteensa takia. Se on ihmisiin kiintyvä, utelias, leikkisä ja osallistuu perheen arkiaskareisiin, mutta ei ole liian äänekäs tai tungetteleva. Rotu soveltuu erinomaisesti kaupunkilaiselämään esimerkiksi kerrostaloasunnossa. Eurooppalaisen turkin hoito on yksi kissarotujen helpoimmista.