Serryn 2/2014 pääkirjoitus

Puheenjohtajalta

 

Suomen Kissaliitto järjesti huhtikuun lopussa jälleen antoisan kissojen terveyspäivän. Maksulliseen koulutukseen osallistui kiitettävän monta eurooppalaisharrastajaa. Kissojen suukipu ja kissojen sosiaalinen elämä koskettivat varmasti kaikkien kissarotujen edustajia. Mielenkiintoisinta oli kuitenkin kuulla Hannes Lohen tutkimusryhmän terveyskyselyn alustavista tuloksista.

Eurooppalainen oli saavuttanut ensimmäisenä rotukohtaisen vastaustavoitteen – Eurooppalaista koskevia vastauksia tuli yhteensä 267, joka on lähes 3,4 % kaikki rodut ja maatiaiskissan käsittävästä kyselyaineistosta. Eurooppalaisaineistossa naaraskissojen osuus on lähes 60 %, kun kokonaisaineistossa naaraita on vain hiukan yli puolet. Kuolleiden kissojen terveystietoihin liittyi Eurooppalaisten osalta joka kuudes ja koko aineistossa noin joka kahdeksas vastaus. Kuolleista yli 11-vuotiaaksi oli elänyt 75 % Eurooppalaisista, 43 % muista rotukissoista ja 61 % maatiaisista.

Tutkijoiden käsissä on hieno aineisto suomalaisista eurooppalaiskissoista. Merkitse muistiin yhdistyksen syyskokous ja jäsentilaisuus 15.11.2014 - kuulemme silloin tuloksista tarkemmin.

 

Mikko