Serryn 3/2013 pääkirjoitus

Puheenjohtajalta

 

Helsingin yliopiston tutkijat pyysivät professori Hannes Lohen johdolla kissojen kasvattajia ja omistajia vastaamaan laajaan terveyskyselyyn. Kyselyllä pyritään osana laajempaa geenitutkimushanketta kartoittamaan eri kissarotujen terveystilannetta. Vastausmäärille asetettiin tavoitteet suhteutettuna rotujen kokoon. Eurooppalainen saavutti ensimmäisenä rotukohtaisen vastaustavoitteen. Olen ylpeä rotumme harrastajien aktiivisuudesta!

Eurooppalainen on lähtökohtaisesti  terve kissarotu. Terveyteen on kuitenkin jatkuvasti kiinnitettävä huomiota. Kasvattajat ovat kissojen terveyden edistämisessä avainasemassa päättäessään, mikä naaras valitaan siitoskäyttöön ja millä uroksella siitosnaaras astutetaan.

Sukupuissa esiintyvien kissojen terveyden tuntemisella on keskeinen merkitys kasvatuksessa. Eurooppalainen saa noviisien kautta perimäänsä niin terveyttä kuin sairautta. On todella mielenkiintoista nähdä, tuoko kissojen geeni- ja terveystutkimus jotain uutta tietoa rotumme terveydestä ja sen perusteista. Olemme ainakin kantaneet kortemme kekoon tutkimuksen onnistumiseksi. Suuri kiitos kaikille terveyskyselyyn vastanneille.

 

Mikko