Laura H. Forsström voitti valokuvauskilpailun

21.12.2017

Suomen Eurooppalaiskissarengas ry järjesti 30-vuotisen taipaleensa kunniaksi valokuvakilpailun. Kilpailun tarkoituksena oli saada tuoreita ja edustavia kuvia upean kissarotumme erilaisista yksilöistä. Kuvia saatiin ennätyksellinen määrä 109. Eurooppalaiskissan julistamista Suomen kansalliskissaksi ennakoitiin määrittelemällä käsillä olevan kilpailun teemaksi “kansalliskissamme eurooppalainen”.

Kilpailun voitti Laura H. Forsström tyylikkäällä muotokuvalla Katinhännän Constanze Mozartista (EUR ns 23) eli Viivistä. Voiton lisäksi Lauran kuva Kissankellon Helle-Päivästä (EUR f 23) sijoittui hienosti viidenneksi. Toiselle sijalle sijoittui Päivi Koskimaa Pinkkitassun Nathania (EUR d 22) eli Nachoa järvimaisemassa esittävä kuva. Valokuvakilpailun kolmannelle sijalle ylsi Leena Oksasen kuva IP/SC Feronian Excelsiorin (EUR as 22) eli Elessarin ja IC Feronian Kesäleimun (EUR d 22) eli Peton tunnelmallisesta lepohetkestä.

Kilpailua oli pohjustettu järjestämällä yhdistyksen syyskokouksen 2016 yhteydessä jäsentilaisuus kissojen valokuvaamisesta. Aiemmin yhdistyksemme on järjestänyt valokuvauskilpailun vuosina 2003 ja 2011. Näistä ensimmäiseen osallistui 26 valokuvaa ja jälkimmäiseen 66 valokuvaa. Kilpailujen satoa on mahdollisuus tarkastella yhdistyksen verkkosivuilta.

Kilpailuun saivat valokuvaajina osallistua kaikki yhdistyksen jäsenet. Osallistujakohtaista kuvamäärää ei rajoitettu mitenkään. Kuvat pyydettiin lähettämään perinteisinä paperikuvina siten, että tiedot kuvaajasta seurasivat kuvaa suljetussa kuoressa.

Tuomarit saivat kuvat arvioitavakseen pelkkinä kuvina ilman tietoa kuvaajasta tai kuvatuista kissoista. Eurooppalaisrodun asiantuntemusta tuomaristossa edustivat Marja Alahäme ja Pirkko Hakala. Tuomareista Inkeri Siltalan roolina oli tarkastella kuvia erityisesti valokuvauksen asiantuntijana. Tuomariston tehtävänä oli muodostaa yleiskuva kilpailuun osallistuvista kuvista. Tuomareita pyydettiin arvioimaan kuvia toisaalta niissä esiintyvien eurooppalaisten rotustandardin mukaisuuden ja toisaalta kuvien valokuvausteknisen tason perusteella. Tuomariston tehtävänä oli poimia kymmenen mielestään edustavinta kuvaa kilpailun teeman näkökulmasta ja asettaa ne paremmuusjärjestykseen. Laajemmalla parhaimmiston poiminnalla halutaan näyttää, millainen on hyvä valokuva eurooppalaisesta.

Tuomaristo piti kilpailuun osallistuvien kuvien määrää ilahduttavan runsaana. Tuomarit luonnehtivat kuvattujen kissojen tasoa korkeaksi, ja kuvien kissat täyttävät hyvin eurooppalaisen rotumääritelmän. Toisaalta vain muutamissa kuvissa oli selkeästi haettu jonkinlaista kansallista teemaa.

Kymmenen parhaan kuvan erottaminen omaksi ryhmäkseen oli tuomaristolle kohtalaisen helppoa. Kärkikymmenikön ulkopuolelle jäi kuitenkin muutama kuva, jotka olisivat myös voineet sijoittua. Karsiutuneista kuvista kuitenkin tuomariston mielestä ”puuttui” jotakin tai niissä oli joitakin häiritseviä elementtejä tai kuvien tekninen taso ei ollut paras mahdollinen. Tuomarit toivovat kuvaajien kiinnittävän jatkossa erityistä huomiota siihen, etteivät kissan raajat, häntä tai korvat katkea oudosti kuvasta pois. Toisaalta turhaa taustaa voi rajata reippaammin kuin mitä osassa kilpailukuvia nähtiin.

Tuomaristo näki monissa kuvissa kekseliäitä kuvakulmia, ja kilpailuun osallistui runsaasti kauniita ulkona otettuja kuvia, joissa kuvan kohteena oleva kissa asettui harmonisesti osaksi ympäröivää luontoa.